InScience Film Festival

InScience 2023

Van 16 t/m 19 maart 2023 vertoonde filmfestival InScience in Nijmegen 55 van de meest indrukwekkende wetenschapsfilms die er op dat moment waren. De achtste editie van het festival stond in het teken van het experiment. Dertien films werden voor het eerst in Nederland vertoond, waaronder de nieuwste film van Werner Herzog.

In het festivalprogramma van InScience worden actuele uitdagingen levensgroot belicht, van klimaatcrisis tot viruspandemie en van trauma tot transfobie. Het zijn films waar ook oplossingen in worden onderzocht, zoals rewilding, neurotechnologie, massavaccins en grensverleggende medische wetenschap. Films die vragen stellen. Films die verwondering vieren. 

Zo vertoonde InScience Luminous, een intiem portret van een astronoom aan een kleine Amerikaanse universiteit die een grensverleggende ontdekking doet. Zelden werd een wetenschappelijk experiment zo menselijk opgediend als in deze film. In Theatre of Thought duikt Werner Herzog op zijn bekende excentrieke manier diep in de wereld van de moderne neurotechnologie, op zoek naar de filosofische, ethische en maatschappelijke gevolgen van wetenschappelijke vooruitgang. De uitdagende film De Humani Corporis Fabrica opent het menselijk lichaam op het witte doek met microcameras die op plaatsen in ons lijf komen die voorheen niet vastgelegd konden worden. Het programma Awesome Algae dook in twee korte films diep in de bijzondere wereld van algen en hun invloed op onze planeet en onze toekomst. 

Ook vertoonde InScience enkele filmklassiekers binnen het themaprogramma experiment, zoals The Fly, Rise of the Planet of the Apes en, een feest voor jong en oud, Back to the Future. 

Verdiepende Talks

Elke filmvertoning werd een unieke beleving door de talks waarin filmmakers, topwetenschappers en toonaangevende denkers de films verder uitdiepen: in lezingen of discussies, workshops, performances en rollenspellen. De Big Ideas-lezing werd dit jaar verzorgd door cyborgkunstenaar Neil Harbisson – bekend als de man met de antenne in zijn schedel die daarmee kleuren kan horen. Als levend experiment verbreedde hij op 17 maart ons begrip van wat een mens is en kan worden. 

Tijdens het festival werden twee podcasts opgenomen met live publiek, die hier zijn terug te luisteren.

Verschillende locaties

InScience was dit jaar niet alleen in LUX te beleven. Er waren ook unieke filmvertoningen op speciale locaties. Het festival werd geopend in de Vereeniging, met een bijzonder programma rondom experimentele film en een live gespeelde soundtrack. In POST werd Geographies of Solitude vertoond, met aansluitend een workshop film ontwikkelen in organisch materiaal. In natuurhistorisch museum de Bastei werd Pleistocene Park vertoond, in samenwerking met literair festival Wintertuin. Na de vertoning vond tussen de kolossale mammoettanden een gesprek over rewilding plaats met een performance van een schrijver, rond het thema solastalgie – het gevoel van het verlies van een thuis. In Triavium Schaatsbaan nodigden we bezoekers uit om Into the Ice te komen zien, met een Talk door een poolonderzoeker van de Radboud Universiteit. Warme chocomel was inbegrepen. 

Het experiment aangaan

Ook mochten bezoekers op allerlei manieren zelf het experiment aangaan. Zo werd in samenwerking met Radboudumc en de Stevensloop wetenschappelijke data verzameld voor een bijzonder experiment, en nodigen we onze bezoekers uit om in de Mariënburgbibliotheek deel te nemen aan onderzoeken waarbij wetenschapsverbeelding centraal staat. Voor de jongere bezoekers is er een speciaal juniorprogramma, met filmvertoningen en een experimentenwandeling door de Nijmeegse binnenstad. 

Jury & Awards

Geographies of Solitude is zowel door de InScience Jury als de Student Jury uitgeroepen tot beste wetenschapsfilm van InScience 2023. Regisseur Jacquelyn Mills ontvangt de InScience Jury Award ter waarde van €2.500. Dit jaar bestond de vakjury uit Alexis Gambis, Dan Jin Wu, Ronald Veldhuizen en Valerie van Zuijlen.

De Student Jury loofde de film met deze woorden: “Seaweed has become an aesthetic medium of creating images never seen before. The senses are tickled. One becomes truly part of this island. You can almost smell the flowers in between the grasses.”

My Garden of a Thousand Bees wint publieksprijs

De film My Garden of a Thousand Bees heeft de NTR Focus Audience Award 2023 tijdens de achtste editie van InScience. Deze documentaire werd tijdens de lockdown gemaakt door Martin Dohrn, die normaliter de wereld bereist als bekroond maker van natuurfilms. In zijn eigen achtertuin ontdekte hij de verbazingwekkende wereld van de bijen, die hij in adembenemende beelden heeft vastgelegd.

Winnaar Klokhuis Wetenschapsprijs 2023

Het onderzoek ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ is de winnaar van de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Anouk Tosserams, arts-promovenda Revalidatie & Neurologie aan het Radboudumc, en Dr. Jorik Nonnekes, revalidatiearts aan het Radboudumc. De prijs werd uitgereikt tijdens de achtste editie van InScience – International Science Film Festival Nijmegen.

Mensen met Parkinson kunnen minder goed bewegen. Door bepaalde ’trucjes’, zoals huppelen, met een bal stuiteren of te lopen als een cowboy, lukt dit vaak beter. In dit onderzoek is onderzocht waarom deze trucjes zo goed werken, en wat er dan precies gebeurt in de hersenen.

De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis (NTR) konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal zijn er 11045 stemmen uitgebracht. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering gaat in première tijdens de volgende editie van InScience, van 14 tot en met 17 maart 2024.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.