InScience Film Festival

InScience 2022

Op 4 en 5 november 2022 vond InScience Amazing Discoveries plaats, met de zeven meest indrukwekkende en memorabele films uit de geschiedenis van InScience. Van geestverruimende reizen in de interstellaire ruimte tot ethische uitdagingen in cryogene technologie, ontroerende portretten van legendarische wetenschappers en geanimeerde verkenningen van de filosofie – we hebben een reeks films en Talks verzameld die je versteld lieten staan.

InScience sloeg met deze mini-editie een nieuwe koers in, en organiseert het festival voortaan in het voorjaar. Ook zal InScience op meer locaties in de stad, en later in heel Nederland (en daarbuiten!) te beleven zijn, op bijzondere en onverwachte plekken.

Dat betekende nogmaals betoverd worden door Is The Man Who Is Tall Happy? op het grote doek, het ‘geanimeerde’ gesprek tussen filmkunstenaar Michel Gondry en taalkundige Noam Chomsky. Meegenomen worden naar de randen van ons zonnestelsel en daarbuiten in The Farthest. Of door Inventing Tomorrow geïnspireerd raken door tieners over de hele wereld, die geweldige oplossingen bedenken voor klimaatproblemen.

Ook vertoonden we The Peacemakereen intrigerend portret van de beroemde professor Padraig O’Malley en zijn missie om vrede te creëren in enkele van de gevaarlijkste crisisgebieden op aarde, terwijl hij worstelt met zijn eigen verslavingsproblemen. Een publiekslieveling die dit jaar terugkeerde is Hope Frozen, een meeslepende documentaire over het leven van een Thais gezin en hun cryogeen ingevroren dochtertje. Een andere animatiefilm was niet te missen: Absolute Denial, een uniek en bloedstollend verhaal over kunstmatige intelligentie en psychologische ondergang. Tot slot vertoonden we ook Oliver Sacks: His Own Life, een ontroerende documentaire over een van de meest fascinerende figuren uit de hedendaagse wetenschap. 

En zoveel meer!

Natuurlijk was er bij InScience meer te zien dan je op het eerste gezicht dacht. We streven ernaar om elke film die we vertonen te verrijken met presentaties, discussies en debatten van toonaangevende denkers en makers over onderwerpen rond elke film. Onder meer directeur van het Max Planck Instituut Peter Hagoort; expert in palliatieve zorg Yvonne Engels; Universitair Docent Zorg en Welzijn aan de HAN Erik Jansen; Neuroloog Bas Bloem van Radboudumc en astrofysici Hyerin Jang en Antonio Vecchio van de Radboud Universiteit werden door InScience uitgenodigd als spreker.

Ook gaven we een platform aan jonge makers en makers van de HAN, die nieuwe en inspirerende innovaties en oplossingen voor onze klimaatcrisis pitchten. Met onderzoekers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour werd een uitdagende en boeiende discussie over kunstmatige intelligentie gehouden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.