InScience Film Festival

InScience 2021

InScience brengt dit jaar met de campagne een ode aan het leven. Want wij zien hoe sterk de drang is om door te gaan, tegen de klippen op, en er gewoon iets van te maken. Hoe toegewijd we zijn aan elkaar en het leven om ons heen. Daarom was het thema van de zevende editie:

Lust for Life

Dat is in de kern waar het bij InScience over gaat: je onderdompelen in bijzondere, aangrijpende, verhelderende, verbluffende verhalen over alle facetten van dit leven. En dit jaar hopen we dat vooral met elkaar in levenden lijve te kunnen doen.


Over het festival

De zevende editie van het festival, dat plaatsvonden van 10 t/m 14 november 2021, was een hybride festival. Zoals vanouds organiseerde InScience filmvertoningen, talks en andere programma’s in en rondom de zalen van LUX en op verschillende locaties in Nijmegen. Als aanvulling daarop was een deel van het programma online beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland. Daarnaast wass het beste van het InScience-programma te zien in verschillende universiteitssteden onder de titel InScience On Tour.

Nieuw op het festival dit jaar waren de workshops. Zo gaven Wim van Egmond en Rob van Es (Nederlands Genootschap voor Microscopie) een workshop over het vinden van kunstwerken onder een microscoop tijdens Micro-art. Ook kon je tijdens het festival Mystieke Gesprekken voeren met filosofen, Zen-meesters, kunstenaars, neurowetenschappers, psychedelia-experts of loskomen van je eigen vaste denkpatronen met fotodetective Hans Aarsman (bekend van de Volkskrant) en filmmaker Joost van de Loo tijdens Holistische Detectives.

Halverwege het festival waren we echter genoodzaakt om alle randprogrammering te annuleren. Het nieuwsbericht over de aanpassingen lees je hier.

InScience on Tour

Naast de hoofdlocatie Nijmegen orgsaniseerden we maar liefst acht On Tour-edities in andere steden: Amsterdam, Breda, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Twente en Wageningen. De programma’s in deze steden bestonden uit de beste films van het InScience programma met aanvullende nagesprekken en werden georganiseerd in samenwerking met universiteiten, hogescholen en lokale bioscopen. InScience on Tour vond plaats van 15 november t/m 11 december.

281 inzendingen, 54 films vertoond

20 premières

155 sprekers

11 interactives en speciale events


Het thema en de campagne

Juist nu het leven heeft stilgestaan, vindt InScience het tijd voor een ode aan het (gezonde) leven. Aan het bruisende leven. Aan het peinzende leven. Aan het fragiele leven. Aan ons wonderlijke lichaam dat zoveel doorstaat. Aan de innovaties die onze gezondheid vooruithelpen. Aan het leven van onze planeet – kunnen we die nog helen? En aan ons samenleven, met een kritische blik op de invloed van dat samenleven op individueel welzijn. Misschien wel aan het eeuwige leven. We dompelen ons onder in het leven, in de film en in de wetenschap. We gaan het beleven. We gaan ons samen verwonderen. Wie zou er eeuwig willen leven? En wie kan die vraag gestolen worden omdat ze vooral bezig zijn met overleven? En we maken op zaterdagavond weer samen een dansje, want dansen is – zo leert de wetenschap – heel goed voor de gezondheid. En die gezondheid staat nog altijd voorop.


Jury & Awards

De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award, de Student Jury Award en de InScience Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuiswetenschapsprijs uit. Bekijk hieronder de winnaars van 2021.

NTR De Kennis Van Nu Audience Award

Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.

InScience Jury Award

De InScience Jury Award werd in 2021 voor de derde keer uitgereikt. De vakjury bestond uit drie professionals met verschillende expertises: dit jaar Sandra den Hamer, George van Hal en Anna Gimbrère.

Student Jury Award

InScience Student Jury bestaat uit vijf studenten van hogescholen en universiteiten uit de provincie Gelderland. Middels de Student Jury moedigt InScience jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Met de Klokhuis Wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

  • ‘Mijn vader heeft ALS, wat nu?’ / Dr. Marion Sommers-Spijkerman en Dr. Anita Beelen (UMC Utrecht)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.