InScience Film Festival

InScience 2020

Januari 2020. Het kernteam van InScience zit bij elkaar om het thema voor de zesde editie te bepalen. We zijn er al vrij snel over uit: transformatie wordt het thema, met als statement:

Our Future in the Making

Niet wetende dat krap drie maanden later het leven en de wereld er totaal anders uit zou zien. Ook voor InScience. Door de COVID-19 crisis waren we genoodzaakt het fysieke festival te vervangen door een online editie.


Over het festival

Voor de zesde editie van het festival, dat plaatsvond van 11 t/m 22 november 2020, introduceerde InScience een nieuw online platform. Met dit platform brachten we onze films, nagesprekken, interactives en Big Ideas ook naar onze bezoekers thuis!

Ondanks dat de bioscopen een week voor aanvang van het festival werden gesloten en het programma volledig online ging, hebben we meer dan 8000 bezoekers mogen verwelkomen. En dan hebben we de 44.000 kijkers naar de NPO2-première van de InSciencefilm Indian Space Dreams nog niet eens meegeteld. Landelijke media als het NOS-nieuws, Radio 1, De Volkskrant, De Telegraaf en New Scientist berichtten over InScience.

InScience on Tour

Naast de hoofdlocatie Nijmegen orgsaniseerden we maar liefst tien satellietedities in andere universiteitssteden: Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Twente, Utrecht, Wageningen. De programma’s in deze steden bestonden uit de beste films van het InScience programma met aanvullende nagesprekken en werden georganiseerd in samenwerking met universiteiten, hogescholen en lokale bioscopen. Omdat de bioscopen vanaf 17 november weer open mochten, was het mogelijk om zes van de tien edities succesvol door te laten gaan!

260 inzendingen, 14 films online vertoond

8 premières, waarvan 1 wereldpremière

64 sprekers

6 interactives en speciale events


Het thema en de campagne

De coronapandemie geeft een idee van wat een radicaal andere levenswijze kan betekenen, zowel voor individuen als voor een samenleving. Is dit dan het moment waarop we de grote omwenteling kunnen maken die het klimaat nodig heeft? Bij InScience voelen we de noodzaak en urgentie van dit thema. Daarom dragen we dit jaar het statement ‘Our Future in the Making’ uit en stappen we zelf in de spotlight: de gezichten die dit statement dragen in de campagne van InScience 2020 zijn van de mensen achter het festival.


Jury & Awards

De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award, de Student Jury Award en de InScience Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuiswetenschapsprijs uit. Bekijk hieronder de winnaars van 2020.

NTR De Kennis Van Nu Audience Award

Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.

InScience Jury Award

De InScience Jury Award werd in 2020 voor de tweede keer uitgereikt. De vakjury bestond uit drie professionals met verschillende expertises: dit jaar Robbert Dijkgraaf, Maartje Nevejan en Patricia Pisters.

Student Jury Award

InScience Student Jury bestaat uit vijf studenten van hogescholen en universiteiten uit de provincie Gelderland. Middels de Student Jury moedigt InScience jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Met de Klokhuis Wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

  • ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ / Dr. Evelyn Bosma en Naomi Nota (Universiteit Leiden / Universiteit Utrecht / Radboud Universiteit / Max Planck Institute)


Meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.