InScience Film Festival

InScience 2019

Het thema van het festival dit jaar was genetische modificatie: kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen. Want het gaat hard met CRISPR-Cas, een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia. Maar:

Who is in charge?

Of de deur voor nieuwe technieken als CRISPR-Cas op een kier wordt gezet, ingebed in een reeks van wetten en regels, of wijd open wordt gegooid: wetenschappelijke ontwikkelingen dwingen ons onze opvattingen en ideeën bij te stellen en aan te scherpen. Met InScience 2019 verkenden we de zin en onzin over genetische modificatie.


Over het festival

De vijfde editie van het festival, dat plaatsvond van 6 t/m 10 november 2019, was ons eerste lustrum. Wat vijf jaar geleden begon als een idee, is uitgegroeid tot een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa. Dit lustrum hebben we onder andere gevierd met de introductie van een nieuwe prijs: de InScience Jury Award.

InScience on Tour

Naast de hoofdlocatie Nijmegen orgsaniseerden we drie edities in andere universiteitssteden: Maastricht, Rotterdam en Twente. De programma’s in deze steden bestonden uit de beste films van het InScience programma met aanvullende nagesprekken en werden georganiseerd in samenwerking met universiteiten, hogescholen en lokale bioscopen.

359 inzendingen, 56 films vertoond

20 premières, waarvan 1 wereldpremière

172 sprekers

16 interactives en speciale events


Het thema en de campagne

Het nieuws over het experiment van de Chinese wetenschapper He dat hij een baby-tweeling middels CRISPR-Cas immuun had gemaakt voor het HIV-virus, veroorzaakte wereldwijd ophef. Niet in de laatste plaats onder wetenschappers zelf. Ethische (wat maakt de mens tot mens?), religieuze (de mens mag niet voor God spelen) en wetenschappelijke bezwaren (we doorgronden de techniek nog niet) buitelden over elkaar heen. Opvattingen over wat wel en niet ethisch is verschuiven in de tijd. De wetenschap biedt steeds weer nieuwe perspectieven, maakt mogelijk wat tot dan toe ondenkbaar was.


Jury & Awards

De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award, de Student Jury Award en de InScience Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuiswetenschapsprijs uit. Bekijk hier de winnaars van 2019.

NTR De Kennis Van Nu Audience Award

Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.

InScience Jury Award

Dit jaar introduceerden we InScience Jury Award, ter viering van ons 5-jarig bestaan. De vakjury bestaat uit drie professionals met verschillende expertises: dit jaar Rob van Hattum, Ruben van Leer en Barbara Visser en Jim Jansen.

Student Jury Award

InScience Student Jury bestaat uit vijf studenten van hogescholen en universiteiten uit de provincie Gelderland. Middels de Student Jury moedigt InScience jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Met de Klokhuis Wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

  • Hersenen in je buik?’ / Veerle Melotte (Maastricht UMC+)


Meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.