InScience Film Festival

InScience 2018

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI) gaan razendsnel. Veel wetenschappers beschouwen de ontwikkelingen rondom KI als de belangrijkste discussie van deze tijd. Daarom was het thema van de vierde editie van InScience ook:

Artificial Intelligence

InScience toonde de discussie rond de toepassingen: de impact, de kansen, de gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel, ontwikkelende technologie.


Over het festival

De vierde editie van het festival, dat plaatsvond van 7 t/m 11 november 2018, werd geopend door een speciale gast: minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Haar speech eindigde met de prachtige en rake woorden: ”Het kan dus zomaar zijn dat de zoektocht die vanuit het raadselachtige begon met vragen, ook zo eindigt: met vragen. En dat is goed. Want alleen door te vragen komen we nóg meer te weten.Ik wil de organisatie van InScience van harte complimenteren met het prachtige programma. Ik weet zeker dat het ons weten vergroot, dat het nieuwe vragen oproept.”

InScience on Tour

Tijdens de vierde editie van InScience organiseerden we onze allereerste satellieteditie in Maastricht. Hoewel we vaker buiten het festival om evenementen organiseren, bracht deze eerste satellieteditie het festival zélf buiten Nijmegen. Dit was dan ook het startschot voor de satellietedities, oftewel: InScience on Tour.

342 inzendingen, 61 films vertoond

21 premières, waarvan 2 Europese premières

172 sprekers

15 interactives en speciale events


Het thema en de campagne

Hoe gaat kunstmatige intelligentie de wereld veranderen? Welke consequenties hebben de toepassingen op de samenleving? Hoewel wetenschappers het eens zijn over het feit dat dit een belangrijke discussie is, liggen de standpunten ver uiteen. Niet alleen verschillen ze wetenschappelijk over wat in de toekomst allemaal mogelijk zal zijn, maar ook verschillen ze in de waardering ervan: van grote ongerustheid tot laaiend optimisme. InScience toont de discussie rond de toepassingen: de impact, de kansen, de gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel, ontwikkelende technologie.


Jury & Awards

De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award en de Student Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuiswetenschapsprijs uit. Bekijk hier de winnaars van 2018.

NTR De Kennis Van Nu Audience Award

Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.

Student Jury Award

InScience Student Jury bestaat uit vijf studenten van hogescholen en universiteiten uit de provincie Gelderland. Middels de Student Jury moedigt InScience jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Met de Klokhuis Wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

  • ‘Rolstoel les voor kinderen die een rolstoel gebruiken’ / Marleen Sol (Hogeschool Utrecht/UMC Utrecht)


Meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.