InScience Film Festival

InScience 2017

InScience gaat over de impact van weteschap op de samenleving. Hoe wetenschap als de systematische zoektocht, ongebonden en voorbij het eigen gelijk, onze cultuur diepgaand beïvloedt. En al spreken de feiten niet voor zich, zonder feiten gaat het niet. Daarom was het thema van de derde editie van InScience ook:

No Facts, No Future

Dat de feiten voor zich spreken was altijd al een overmoedige constatering. Maar in het post-truth tijdperk make we er echt een potje van. Nepnieuws en alternatieve feiten kleuren steeds feller onze werkelijkheid. Ongemakkelijke waarheden worden ingeruild voor verhalen die het leven comfortabeler maken. En waarom ook niet, als je denkt dat het leven zich toch voltrekt zonder dat je er grip op hebt?


Over het festival

De derde editie van het festival, dat plaatsvond van 8 t/m 12 november 2017. De ironie wil dat we juist dit jaar startten met een uitgebreid Virtual Reality programma. Feit is, dat VR niet alleen in de verbeelding van onderzoek fantastische perspectieve kent, maar ook in de praktijk van het onderzoek zelf. De bezoeker van InScience kon zich er alvast in onderdompelen. Tegenover die nieuwste trend stonden de eerste wetenschapsfilms uit het begin van de vorige eeuw. Zo verbonden we in de derde editie van InScience de geschiedenis met de toekomst.

Bijzonder dit jaar was het live concert en de lezing van techno producer en wetenschapper Max Cooper. Hij opende het festival met zijn multimedia-show Emergence in Doornroosje. De dag erop gaf Cooper een lezing over de wetenschap achter Emergence. Emergence is het verhaal van natuurlijke wetten en processen, hun inherente schoonheid en hun optreden in het universum. Elk nummer is gemixed met data visualisaties, waaronder golven, ruimtelijke dimensionaliteit en de werking van fysieke krachten op materie.

268 inzendingen, 53 films vertoond

20 premières, waarvan 2 wereld- premières

174 sprekers

13 interactives en speciale events


Het thema en de campagne

Wetenschap kan verontrusten. Daarom worden soms de uitkomsten genegeerd. Ook al vanwege een slecht begrip van wat wetenschappelijke kennis is: het is nooit dé waarheid, maar de best mogelijke waarheid gegeven de stand van de wetenschap op dat moment. Omdat de wetenschap per definitie niet de absolute waarheid in pacht heeft, is er ruimte om onwelgevallige kennis weg te zetten als ook maar een mening. En daar de eigen mening als evenwaardig tegenover te plaatsen. Wetenschap is de zoektocht naar waarheid, ongebonden en controleerbaar, voorbij het eigen gelijk. Met het thema ‘No Facts, No Future’ neemt InScience stelling in het tijdperk van alternatieve feiten, post-truth en de opvatting dat wetenschap ook maar een mening is.


Jury & Awards

De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award en de Student Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuiswetenschapsprijs uit. Bekijk hier de winnaars van 2017.

NTR De Kennis Van Nu Audience Award

Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.

Student Jury Award

InScience Student Jury bestaat uit vijf studenten van hogescholen en universiteiten uit de provincie Gelderland. Middels de Student Jury moedigt InScience jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Met de Klokhuis Wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

  • ‘Met een 3D camera kijken waarom kinderen kanker krijgen’ / Floor Postema (Academisch Medisch Centrum Amsterdam)


Meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.