InScience 2016
Op zoek naar achter de horizon. Naar de wereld achter het bekende. Om te ontdekken dat het bekende maar een dunne schil is. Daarachter ligt een nieuwe werkelijkheid. Een nieuwe toekomst. En kennis is de bouwsteen. Daarom was het thema van de tweede editie van InScience ook:
The (un)known
Zo biedt InScience een doorkijkje naar de nieuwe wereld. Want wetenschap is de belangrijkste vormgever van onze cultuur en de toepassing ervan de drijvende kracht van onze samenleving. Maar een nieuwe wereld is niet per se een betere wereld. Stap uit je comfortzone van the known known, stap in de nieuwe wereld van de known unknown. Praat en doe mee, deel de fascinatie. Want wetenschap is te belangrijk – en te mooi – om alleen aan wetenschappers over te laten.
Over het festival
De tweede editie van het festival, dat plaatsvond van 2 t/m 6 november 2016. Met InScience willen we groeien naar een festival van landelijke betekenis en internationale uitstraling. We zetten dit jaar nieuwe stappen. We startten met InVision, een productiehuis om de verbeelding van wetenschap te ontwikkelen. Jong talent opleiden om wetenschap voor een breder publiek te ontsluiten. Toonaangevend op dat gebied is Drew Berry. Zijn werk hangt wereldwijd in grote musea als het MoMa. Hij was de speciale gast van InScience. Nieuw was ook het Pop-up wetenschapsmuseum over taal.
Bijzonder dit jaar was de expositie Contemporary Phenomena. Waar wetenschappers methodologisch stapje voor stapje onze werkelijkheid proberen te doorgronden, zijn kunstenaars niet gehouden aan een gedeeld instrumentarium. Ze delen de nieuwsgierige en kritische houding van de wetenschapper, maar bepalen zelf hoe en welke afslag ze nemen. Een ‘Academy for Transition’, dat wil de ArtEZ Academy of Art & Design zijn, een laboratorium voor de samenleving. De InScience expositie Contemporary Phenomena in de Mariënburgkapel was een product van dat laboratorium.
249 inzendingen, 48 films vertoond
20 premières, waarvan 1 wereld- première
156 sprekers
22 interactives en speciale events
Het thema en de campagne
Na de succesvolle eerste editie van het Dutch International Science Film Festival in 2015, presenteerden we ook dit jaar weer de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Zo biedt InScience een doorkijkje naar de nieuwe wereld. Want wetenschap is de belangrijkste vormgever van onze cultuur en de toepassing ervan de drijvende kracht van onze samenleving. Maar een nieuwe wereld is niet per se een betere wereld. Daarom zijn meer dan 150 wetenschappers en regisseurs onze gast en gaan in debat over en naar aanleiding van de films. En presenteren kunstenaars hun dwarse kijk.
Jury & Awards
De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award en de Student Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuiswetenschapsprijs uit. Bekijk hier de winnaars van 2016.
NTR De Kennis Van Nu Audience Award
Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.
- The Martian / Ridley Scott
Student Jury Award
InScience Student Jury bestaat uit vijf studenten van hogescholen en universiteiten uit de provincie Gelderland. Middels de Student Jury moedigt InScience jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap.
- How To Build a Time Machine / Jay Cheel
Klokhuis Wetenschapsprijs
Met de Klokhuis Wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.
- ‘Groente kweken op Mars’ / Wieger Wamelink (Wageningen University)