InScience Film Festival

InScience 2015

InScience, Dutch International Science Film Festival was in 2014 alleen nog maar een idee. Nu staat er een festival waar meer dan vijftig films worden vertoond. Waar ruim tweehonderd wetenschappers, regisseurs en producenten van over de hele wereld praten over en naar aanleiding van die films. En waar meer dan twintig kunstenaars met hun werk de relatie verkennen tussen kunst en wetenschap. Het thema van de eerste editie was:

Licht

InScience zette een gedeelte van het programma in het teken van Licht en laat zien hoe licht ons leven vorm geeft. Daarmee sloot het festival aan bij het door de Verenigde Naties uitgeroepen Jaar van het Licht. Licht speelt een belangrijke rol in ons leven en in de wetenschap en zonder licht zou film niet bestaan. Aan de hand van documentaires, sciencefiction blockbusters en korte, experimentele films werd het thema Licht uitgediept.


Over het festival

InScience, Dutch International Science Film Festival was in 2014 alleen nog maar een idee. Een jaar later, van 4 t/m 8 november 2015, staat er een festival waar meer dan vijftig films werden vertoond. Waar ruim tweehonderd wetenschappers, regisseurs en producenten van over de hele wereld praatten over en naar aanleiding van die films. En waar meer dan twintig kunstenaars met hun werk de relatie verkenden tussen kunst en wetenschap.

Het was aan de bezoeker om te beoordelen of we daarin zijn geslaagd, of de eerste editie van InScience inderdaad de belofte in zich draagt InScience uit te laten groeien tot een traditie. Want dat is onze inzet: een festival als platform voor de ontmoeting tussen publiek, film, wetenschap, kunst en bedrijfsleven. En in die ontmoeting niet alleen bijdraagt aan de versterking van stad en regio, maar landelijke betekenis verwerft.

313 inzendingen, 55 films vertoond

10 premières

165 sprekers

43 interactives en speciale events


Het thema en de campagne

Het jaar 2015 is uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Licht. Licht en op licht gebaseerde technologieën zijn van het grootste belang voor de gehele wereldbevolking, zo lezen we in een VN- resolutie. Licht staat aan de bron van het ontstaan van leven op aarde. Licht regelt de biologische klok van de natuur en van ons eigen lichaam. Ook is licht een bron van energie. Daarnaast speelt licht een grote rol in technologie waarmee we het leven op aarde wat aangenamer hebben gemaakt, in de gezondheidszorg, en in communicatie en GPS. Alle reden dus om stil te staan bij de vele betekenissen van licht, zowel in het verleden, het heden en de toekomst. 


Jury & Awards

De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR De Kennis van Nu Audience Award. Bekijk hier de winnaar van 2015.

NTR De Kennis Van Nu Audience Award

Welke film wordt het hoogst gewaardeerd door bezoekers van InScience? Een selectie van de beste wetenschapsfilms maakt kans op deze publieksprijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.