InScience Film Festival

‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ wint Klokhuis Wetenschapsprijs!

Het onderzoek ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ is de winnaar van de vijfde Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Dr. Evelyn Bosma, postdoctoraal onderzoeker op het gebied van Taalwetenschap en Psycholinguïstiek, en Naomi Nota, promovendus op het gebied van Taalwetenschap en Psycholinguïstiek. Klokhuispresentator Janouk Kelderman maakte de winnaar bekend tijdens wetenschapsfilmfestival InScience.

Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?

Dr. Evelyn Bosma en promovendus Naomi Nota onderzochten hoe tweetalige kinderen in Friesland lezen. In het onderzoek lieten ze kinderen tussen de 9 en 12 jaar zinnen lezen in het Fries en Nederlands, en hielden ze met een eye-tracker bij hoe snel de kinderen lazen. De conclusie van het onderzoek was dat Friese kinderen hun kennis van het Nederlands gebruiken als ze Fries lezen.

Bosma en Nota zijn verbonden aan Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en Max Planck Institute for Psycholinguistics.

Gekozen door kinderen

De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 4086 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek kreeg 1055 stemmen. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering wordt vertoond tijdens InScience 2021.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen 61 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren door de redactie van Het Klokhuis. De prijs is voor de vijfde keer uitgereikt op InScience. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Uitreiking tijdens InScience

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd op zondag 15 november tijdens de zesde editie van InScience online live bekendgemaakt door Klokhuispresentator Janouk Kelderman. Naast de uitreiking van de prijs, werd een sneak peak van de Klokhuisaflevering ‘Hersenen in je buik?’ getoond, het winnende onderzoek van de afgelopen editie. De aflevering gaat dinsdag 17 november tijdens Het Klokhuis in première.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.