InScience Film Festival

Festival

International Science Film Festival Nijmegen is terug met 53 films over wetenschap die ons anders laten kijken naar de wereld om ons heen. De negende editie vindt plaats van 12 tot en met 17 maart 2024. Het themaprogramma staat dit jaar in het teken van ‘Taal’.

Inscience 2024

Zes dagen lang vertoont InScience de bijzonderste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar op groot scherm, waarvan maar liefst 30 premières. Films over de meest uiteenlopende onderwerpen: van lichtvervuiling tot gebarentaal. Films over wat het betekent om altruïstisch te zijn of wat sociale isolatie met ons doet.

Opening
Het festival wordt geopend op 12 maart met een speciale ‘Brainlanding’. In het Nijmeegse Donders Instituut zal op enkele kilometers van het festival een proefpersoon filmfragmenten kijken in een hersenscanner. In de filmzaal zal vermaard hersenwetenschapper Peter Hagoort live de hersenactiviteit analyseren. 

Themaprogramma taal
Naast de gebruikelijke selectie films en talks staat het themaprogramma van deze editie in het teken van taal. Taal vormt de kern van onze cultuur, het maakt dat we de wereld om ons heen begrijpen. InScience verkent dit jaar mogelijkheden van AI en taal, ontrafelt de fictieve taal van Dune, lacht om Steenkolenengels, doet onderzoek naar de evolutie van gebaren en leert over stotteren tijdens het Stotteruurtje.

Talen bedacht voor film
‘Conlangers’ David & Jessie Peterson houden de Big Ideas-lezing dit jaar. Ze bedenken talen voor series en films, zoals Valyrian in Game of Thrones. Ook werkten ze aan de taal voor de blockbuster van dit voorjaar: Dune: Part Two. Hoe geef je een bedachte taal daadwerkelijk betekenis?

Dit programma is een samenwerking met Radboud Reflects.

Double Dutch
Comedian Derek Scott Mitchell is onder de naam Double Dutch een fenomeen op TikTok. In zijn filmpjes speelt hij met accenten: Nederlanders die Steenkolenengels spreken, Britten die Nederlands praten en Amerikanen die een Brits accent nadoen. Tijdens InScience treedt hij op en gaat hij in gesprek met een wetenschapper over meertaligheid.

Expositie en experiment
Wat kan AI al wel en wat kan het niet? In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis stellen we het werk van kunstenaar en onderzoeker Katarina Petrović ten toon. Kan AI een boek herformuleren in zijn tegendeel? Het AI-kunstwerk van Petrović doet een poging met The Origin of Species van Charles Darwin. Lezingen rond taal, evolutie en creativiteit en AI zorgen voor verdieping.

Stand-up Science
LUX café wordt tijdens ‘Stand-up Science’ omgetoverd tot een stand-up club met meerdere korte presentaties en live demonstraties over taal. Wat  kunnen we leren over Macedonisch als je mensen Macedonische volksverhalen laat hervertellen? Hoe leren dove kinderen gebarentaal? Wat probeert je kat te zeggen? En hoe maak je gedichten op basis van de mooiste zinnen die door AI uit proefschriften zijn geselecteerd?

Films rond taal
Daarnaast vertonen we filmklassiekers als Arrival (2016) en L’Enfant Sauvage (1971). In de talks bij de films duikt taalwetenschapper Simon Fisher in de hersenen en leervaardigheden rond taalverwerving en vertelt Luis Miguel Rojas-Berscia (die 19 talen vloeiend spreekt) waarom hij zich nu op het Nimweegs heeft gestort.

Dit programma is een samenwerking met het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek.

Juniorprogramma
Voor de jongere bezoekers is er een speciaal juniorprogramma rond taal met verschillende taalexperimenten, zoals code- of geheimtaal! Bestaat er een vorm van dierentaal? Op zaterdag 16 maart organiseren we samen met Kletskoppen spannende taalexperimenten voor kinderen. Daarna kunnen ze lekker onderuit zakken bij de filmvertoning van E.T. the Extra Terrestrial (1982).  Op zondag 17 maart wordt de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024 uitgereikt. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.