InScience Film Festival

3S – Short Science Stories Award

Met de Short Science Stories Award wordt de beste korte wetenschapsfilm van InScience 2024 bekroond. De InScience Student Jury beoordeelt een selectie aan korte films en bepaalt wat volgens hen de beste wetenschapsfilm van InScience 2024 is. De film die het hoogst gewaardeerd wordt door de studentenjury ontvangt de 3S – Short Science Stories Award.

InScience moedigt jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap, dit doen we onder andere door de Student Jury. De studenten die onderdeel zijn van de Student Jury krijgen de kans een filmfestival van binnenuit mee te maken en hun mening over film te laten horen. Tijdens het festival kijken ze niet alleen films, maar ontmoeten ook filmprofessionals en wetenschappers.

Genomineerde films 2024

68.415

In een wereld zonder voedsel en overwoekerd door plastic test Zigle Clinic een nieuwe methode voor heropvoeding op het gebied van voedsel, die door velen wordt begeerd, maar slechts aan weinigen wordt toegekend. Giulia is een van de door de kliniek gekozen patiënten. Ook al is ze in eerste instantie bang, ze raakt steeds meer betrokken en sluit zich aan bij de groepssessies onder begeleiding van Isotta, de uitbundige verpleegster.

Vampires, It’s Nothing to Laugh at

In de jaren zestig denkt een antropoloog dat hij het bestaan van een vampiervrouw heeft ontdekt in een Kashub-gemeenschap in Wilno, Ontario. Filmmaker Kinga Michalska keert terug naar het dorp, dat nog steeds herstellende is van het trauma van deze verslaggeving, en gebruikt een bekwame mix van archiefbeelden en performance om de relatie tussen de geleefde realiteit en de wetenschappelijke ‘waarheid’ in twijfel te trekken.

The Waiting

Een bioloog beschrijft haar onderzoek naar verschillende soorten kikkers in het regenwoud van Midden-Amerika en hun mysterieuze verdwijning alsof het een strafzaak betreft. Briljant geanimeerde tekeningen begeleiden haar levendige wetenschappelijke analyses.

love at first byte

Op grond van de Britse Algemene Verordening Gegevensbescherming hebben individuen het recht op toegang tot en het ontvangen van een kopie van hun persoonlijke gegevens en andere aanvullende informatie (‘SAR’). Deze wet stelde ons in staat de beelden van de bewakingscamera’s van de London Underground van passagier 061651774505 te verkrijgen en er een AI-liefdesverhaal van te maken.

MICRO|MACRO

In het videokunstwerk MICRO|MACRO geeft Studio Beerdier een impressie van een behandeltraject van een kind met kanker. Het uitgangspunt voor deze animatiefilm is de veerkracht van  kinderen: over het algemeen kunnen kinderen intensievere behandelingen ondergaan dan volwassenen, omdat hun lichaam een beter vermogen heeft om te herstellen. Deze “superkracht” blijft vaak onderbelicht in berichtgeving over kinderkanker.

Cobalt

COBALT is een zes minuten durende experimentele dansfilm die de toekomstige relatie tussen natuur, technologie en mens onderzoekt en voorstelt. Het project is een interdisciplinaire samenwerking tussen een onderzoeker op het gebied van de technologiefilosofie, een AI-onderzoeker en -danser, en een cameraman, resulterend in een non-verbaal filosofisch essay.

1976: Search for life

Een nieuwe vader bezoekt in 1976 de geboorteplaats van zijn moeder, vergezeld van zijn vrouw en baby. Tegelijkertijd stuurt de NASA Viking-lander de eerste beelden terug naar de aarde vanaf het oppervlak van een andere planeet. Een experimentele documentaire over onze relatie tot het verleden.

Microscopic love

Een jonge biochemicus die net in een klein stadje in Nederland is aangekomen, bouwt een kunstmatige cel om de oorsprong van het leven te begrijpen. Via zijn dagboek en microscoopbeelden houdt hij de veranderingen in zijn nieuwe leven bij, dat hij doorbrengt tussen het laboratorium, zijn vrienden en zijn liefde voor Simone.

The Syrian Cosmonaut

In dit verhaal, alsof het uit een Hollywood-kaskraker komt, ging een man de ruimte in en verdween. Dit Syrische militaire lid werd de eerste kosmonaut van het land. Zijn ruimtemissie was een succes, maar het leven op aarde blijkt veel uitdagender.

New Eye

Samen met schilder en prothesemaker Julios maakt oculist Jelmer oogprothesen door middel van modelleren, scannen en ambachtelijk schilderen. Terwijl oculist Jelmer en schilder Julios tijdens het maakproces van een oogprothese met delicate aandacht focussen op de kleinste details, zien we de eerste onthulling van de trotse eigenaren. Een gedetailleerde kijk op liefdevol vakmanschap en vrijgevigheid.

Beautiful Figures

Gedachten rollen over de pagina’s van een persoonlijk notitieboekje, bewaard tijdens een verblijf in verschillende wetenschappelijke laboratoria in Zürich. Ze zweven van de een naar de ander, als een mindmap van onvoltooide ideeën over geheugen, medische beeldvorming, cellen en veroudering.

Strangers in the dark

Hoe lichtvervuiling het liefdesleven van glimwormen tot een hel maakt, leren we in de experimentele film Strangers in the Dark. Hoe moeten ze een partner vinden als het ’s nachts niet langer donker is?

Een verhaal dat van planetaire schaal inzoomt naar microscopisch klein, dat ons meevoert van stille natuur naar stadse hectiek en van kunstlicht naar groen glanzende glimwormbillen.

The Last of the Nightingales

In The Last of the Nightingales volgen we Bernie Krause, pionier op het gebied van akoestische ecologie, op een adembenemende reis door natuurlijke soundscapes – en de antwoorden die ze kunnen bieden op de klimaatcrisis.

The Blake

Deze filmische memoire onderzoekt hoe een replica van de Space Shuttle Challenger de filmmaker in haar jeugd hielp bij het verwerken van een verwoestend verlies.

Kijk nou… Nee, luister!

Kijk nou… Nee, luister! toont de lange strijd die nodig was om Nederlandse gebarentaal (NGT) erkend te laten worden als officiële taal. De film toont uniek interviewmateriaal van twee mannen die een grote rol speelden in de positie van NGT in Nederland – één in positieve en één in negatieve zin. We krijgen inzicht in het harde beleid van Antoine van Uden aan het Instituut voor Doven in Sint Michielsgestel. En hoe Ben Tervoort, pionier en de eerste gebarentaalkundige in Nederland, hier gewapend met de wetenschap tegenin ging. De film wordt voor het eerst op groot doek vertoond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.