International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

Inscience 2018
Inscience 2018
Inscience 2018

Winnaar Klokhuis Wetenschapsprijs 2018 is…

De winnaar van de Klokhuis Wetenschapsprijs 2018 is ‘Rolstoel les voor kinderen die een rolstoel gebruiken’. Het winnende project is van PhD student Marleen Sol (Hogeschool Utrecht/Universitair Medisch Centrum Utrecht). Op woensdag 7 november maakte Klokhuispresentator Janouk Kelderman de winnaar bekend tijdens de junioropening van InScience. Naast de uitreiking van de prijs, werd de première van de Klokhuisaflevering ‘Onderzoek bij kinderkanker’ getoond, het winnende onderzoek van afgelopen jaar. Ook over het winnende onderzoek van dit jaar wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gemaakt.

top 3

In totaal hebben 7.108 kinderen een stem uitgebracht. Daaruit kwam een top 3 met onderzoeken die kans maakten (op willekeurige volgorde):

  • Gamen om dingen beter te onthouden
    Maastricht University | Drs. Christine Resch, Dr. Petra Hurks, Prof. dr. Caroline van Heugten & Dr. Arend de Kloet (Haagse Hogeschool)
  • Rolstoel les voor kinderen die een rolstoel gebruiken
    Hogeschool Utrecht, UMCU | PhD student Marleen Sol
  • Minilevertjes om metabole ziekten te begrijpen en behandelen
    Wilhelmina Kinderziekenhuis – UMC Utrecht | Kinderarts Sabine Fuchs

Alle genomineerden waren aanwezig, dus het was spannend. Het onderzoek van PhD student Marleen Sol won met 1.466 stemmen.

Marleen is ontzettend blij met haar prijs: ”Wat een mooie kans om kinderen te laten zien wat we te weten zijn gekomen tijdens dit onderzoek. Het is belangrijk dat kinderen in rolstoelen goed leren omgaan met hun rolstoel, zodat ze mee kunnen doen met andere kinderen.”

kinderen stemmen 

De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 7.108 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek behaalde 1.466 van de stemmen. Met dit onderzoek krijgen artsen en onderzoekers meer inzicht in hoe goed kinderen in een rolstoel kunnen rijden en of een rolstoeltraining het rolstoelgebruik verbetert.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen 69 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren. De prijs is voor de derde keer uitgereikt. Het Klokhuis (NTR) bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd die wordt vertoond tijdens InScience 2019.