International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

306hollywood_01_clothes_on_house
AlphaGo_Kids_300
AlphaGo_Hallway_300 (2)
05_BehindTheCurve_NathanGlobe_8000x4500
eastern_memories_promo_still_web_large_4
INVT_INDO – Copy
Jane_st_4_jpg_sd-high
eric-lerner-of-focus-fusion_32476489433_o
01 Mad to be Normal 3
LICHT_Barbara_Albert_Setfoto_95(c)Christian Schulz_NGF_LOOKS
THESERENGETIRULES_STILL_1

Tips voor studenten

Op zondag 12 november sluiten we het festival af met de uitreiking van de awards voor de beste film. Eén van deze awards is de Student Jury Award. Studenten van universiteiten en hogescholen kijken een brede selectie aan films en krijgen workshops tijdens het festival. De films die zij gaan beoordelen, zijn natuurlijk ook goede bezoektips. Als student kun je al voor €5.- naar de film!

306 Hollywood

Elan & Jonathan Bogarin / Documentaire / VS / 94 min / 2018 / EU première
Welke sporen laat een mens gedurende zijn leven achter? Broer Jonathan en zus Elan Bogarín volgen het spreekwoordelijke spoor dat hun overleden grootmoeder heeft achtergelaten en gaan hierbij op een magische reis door de tijd met als startpunt: grootmoeders huis. Haar bonte verzameling spullen wordt in de inventieve handen van Jonathan en Elan een eigen universum en springt tot leven. 306 Hollywood is een innovatieve en filmische speeltuin, barstensvol liefde en mystiek.
Vr 9 nov / 18.45 / LUX 6 / (en)
Za 10 nov / 20.30 / LUX 3 / (en)

AlphaGo

Greg Kohs / Documentaire / VS / 90 min / 2017
Het Chinees bordspel Go lijkt simpel, maar heeft meer bordconfiguraties dan dat er atomen in het universum zijn. Het wordt dan ook als dé ultieme uitdaging gezien voor kunstmatige intelligentie. Go-meester Lee Sedol nam het voor het eerst in zijn Go-carrière  op tegen een computer tijdens een best-of-five game die door honderden miljoenen mensen over de hele wereld bekeken werd. Wat kan kunstmatige intelligentie onthullen over een 3000 jaar oud spel? Wat leert het ons over menselijkheid?
Wo 7 nov / 20.30 / LUX 6
Vr 9 nov / 21.15 / LUX 6 / (en)
Za 10 nov / 22.00 / LUX 6

Behind the Curve

Daniel J. Clark / Documentaire / VS / 96 min / 2018 / EU première
De aarde heeft de vorm van een bol. Toch? Behind the Curve gaat over ‘Flat Earthers’, mensen die geloven dat de aarde plat is. De flat earth-gemeenschap heeft een aanzienlijk aantal volgers en de ideeën van deze groep staan lijnrecht tegenover wetenschappelijke bevindingen en verklaringen. Luister naar de aanhangers van deze theorie en hun opvattingen over hoe een wereldwijde samenzwering ons van de waarheid afhoudt.
Do 8 nov / 13.30 / LUX 3
Za 10 nov / 13.15 / LUX 3

Eastern Memories

Martti Kaartinen, Niklas Kullström / Documentaire / FI / 86 min / 2018 / NL première
Eastern Memories is een onverwachte roadmovie over het Verre Oosten van Mongolië en Japan. Het heden en het verleden zijn naadloos met elkaar verstrengeld in een visueel verbluffende reis over avontuur en ontdekking, liefde en dood, complotten en de val van naties. De ervaringen en observaties van de Finse taalwetenschapper en diplomaat Gustaf John Ramstedt (1873-1950) worden als uit een dagboek geciteerd, in samenspel met beelden van het hedendaagse Azië.
Do 8 nov / 16.15 / LUX 2 / (en)
Za 10 nov / 21.30 / LUX 4 / (en)

Inventing Tomorrow

Laura Nix / Documentaire / VS / 105 min / 2018 / NL première
Zes inspirerende tieners bereiden zich voor op ’s werelds grootste wetenschapswedstrijd voor middelbare scholen: de Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). Gedreven door de problemen en ervaringen uit hun eigen leefomgeving, komen deze scholieren met grote ideeën en ingenieuze oplossingen voor de wereldwijde milieuproblematiek. Ze reizen af naar Los Angeles om deel te nemen aan ISEF en duizenden van hun leeftijdgenoten van over de hele wereld te ontmoeten. Al snel ontstaat er een gevoel van wereldwijde verbroedering, gericht op het verbeteren van de wereld.
Vr 9 nov / 17.30 / LUX 3
Za 10 nov / 15.45 / LUX 2

Jane

Brett Morgen / Documentaire / VS / 90 min / 2017
Jane is een ongekend, intiem portret over de jonge jaren van de inmiddels 83-jarige Jane Goodall. Als 26-jarige secretaresse krijgt Jane Goodall van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan. Een grote droom komt uit. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en haar grote liefde, de uit de Nederland afkomstige natuurfilmer Hugo van Lawick, de chimpansees en de gevaren in de wildernis.
Vr 9 nov / 21.30 / LUX 4 (en)
Zo 11 nov / 15.45 / LUX 4

Let There Be Light

Van Royko, Mila Aung-Thwin / Documentaire / VS, CH, IT, FR, CA / 80 min / 2017
Is kernfusie ‘De Heilige Graal’ in de zoektocht naar veilige, schone en eeuwige energie? In Zuid-Frankrijk werkt een team van internationale wetenschappers aan een revolutionaire machine: een kernreactor die energie zal genereren door middel van kernfusie. De ultieme oplossing voor alles… maar ook onvindbaar? Een verhaal over hoe toegewijde wetenschappers een ster op aarde willen nabouwen. De beste kans die we hebben op echt groene onuitputtelijke energie of een slechte gok?
Do 8 nov / 18.45 / LUX 2 / (en)
Za 10 nov / 18.15 / LUX 3 / (en)

Mad to be Normal

Robert Mullan / Fictie / VK / 105 min / 2017 / NL première
In de jaren zestig van de vorige eeuw krijgt de gerenommeerde Schotse psychiater R.D. Laing kritiek op zijn beruchte anti-psychiatrie experiment dat hij uitvoerde in Kingsley Hall, Oost-Londen. Hij past zijn “zelfhelende” methode, genaamd metanoia, toe op proefpersonen bij wie een psychische aandoening is gediagnosticeerd. De omstreden behandeling zorgt uiteindelijk voor een omwenteling over de opvattingen  binnen geestelijke gezondheidszorg.
Vr 9 nov / 13.30 / LUX 6
Zo 11 nov / 20.00 / LUX 3

Mademoiselle Paradis

Barbara Albert / Fictie / AT, DE / 97 min / 2017 / NL première
Maria Theresia Paradis is blind en een pianiste met een uitzonderlijk talent. Nadat Resi haar zicht verloor heeft ze meerdere medische experimenten ondergaan, allen zonder succes. De behandelingen van de controversiële wonderdokter Franz Anton Mesmer lijken succesvol te zijn, maar wanneer haar zicht terugkeert, lijkt haar muzikale virtuositeit af te nemen.
Do 8 nov / 13.00 / LUX 2
Zo 11 nov / 19.45 / LUX 6 / (en)

The serengeti rules

Nicolas Brown / Documentaire / VS, VK / 84 min / 2018 / NL première
In 1960 ging een groep jonge wetenschappers de wildernis in, gedreven door een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar hoe de natuur werkt. Ondergedompeld in de meest afgelegen en spectaculaire plekken op aarde ontdekten ze een set regels die het hele leven beheersen. Deze vijf onbezongen helden van de moderne ecologie blikken nu, in de schemering van hun carrière, terug op hun baanbrekende ontdekkingen. The Serengeti Rules laat zien hoe het pionierswerk van deze wetenschappers onze hedendaagse kijk op de natuur beïnvloed heeft.
Do 8 nov / 13.30 / Synthonzaal / (en)
Vr 9 nov / 16.00 / LUX 2
Zo 11 nov / 11.30 / LUX 6