dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

TheMind

The Mind of the Universe

Vanaf 7 mei wordt de wetenschappelijke serie The Mind of the Universe van de VPRO uitgezonden, waarvan tijdens InScience 2016 een preview op het festival te zien was. InScience ambassadeur Rob van Hattum heeft hard gewerkt aan de totstandkoming van deze tiendelige serie over de grenzen van kennis en wetenschap. De serie portretteert vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld en geeft je zo een beeld van de grenzen van onze kennis en een glimp van de toekomst van de mensheid. Robbert Dijkgraaf verbindt in de Nederlandse serie alle verhalen met elkaar.

Open source science tv

De VPRO heeft samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid iets unieks gemaakt: een zeer uitgebreide site waar alle dertig interviews van The Mind of the Universe volledig te vinden zijn. Een open source online project over de snelle evolutie van onze kennis. Veel langere versies dus dan je in de televisieserie ziet. Al het research- en filmmateriaal van The Mind of the Universe wordt onder een Creative Commons-licentie beschikbaar voor iedereen die het wil gebruiken. Deze uitwisseling van kennis moet een wereldwijde leerervaring tot stand brengen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het materiaal hier!

Uitgelicht: Lee Cronin

De jonge en spraakmakende¬†Scheikundige Lee Cronin was vorig jaar te gast tijdens InScience en verzorgde een van de Big Ideas programma’s in samenwerking met Radboud Reflects. De eerste aflevering van The Mind of the Universe stond in het teken van Cronin en een van de vraagstukken waar hij zich in gespecialiseerd heeft: Hoe is leven op aarde ontstaan? Hoe verandert dode in levende materie?

Bekijk hier het volledige interview dat The Mind of the Universe beschikbaar heeft gesteld binnen hun open source project: