International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

NEMO
NemoCityLab-linkerpaginaklein-jpg

NEMO x InScience

Wist je dat kunstmatige intelligentie op dit moment in steden al heel veel voor je regelt? Hoe je je gedraagt in het verkeer, wie je ontmoet op straat of welke winkel je binnenloopt. Soms weet je ervan, maar vaak merk je het niet. In de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van kunstmatige intelligentie in steden. Goede ontwikkeling of juist zorgelijk? NEMO City Lab laat je meedenken en meepraten. Stap in onze filterbubbel en laat je wegwijs maken in je eigen opvattingen, neem deel aan silent disco minicolleges of ontwerp samen met illustratoren jouw eigen slimme stad. Tijdens het festivalweekend zullen de resultaten van NEMO City Lab ook te zien zijn voor andere bezoekers.

NEMO city lab

NEMO City Lab is een programma van NEMO in Amsterdam. We werken samen met verschillende partners aan een slimme, technologische en duurzame toekomst. Een van de speerpunten is de stad van toekomst, de slimme stad.

NEMO City Lab brengt burgers, technologen, ondernemers en onderzoekers bij elkaar. In co-creatie en dialoog en met speciale aandacht voor de rol van burgers. In publieksevenementen en workshops onderzoeken we hoe de rol van burgers in innovaties kan worden versterkt. Alles natuurlijk in interactieve NEMO-stijl.

PROGRAMMA

 • Welkom in je nieuwe filterbubbel
  Onze mening wordt gekleurd door onze filterbubbels. Eenmaal in de bubbel, gaan belangrijke inzichten met een ander perspectief aan je voorbij. Ook jij zit in een filterbubbel. Kom je er nog uit? Of wil je naar een nieuwe?
 • Ons Scant Ons
  Het NEMO City Lab algoritme heet je van harte welkom. Hoe goed werkt deze mensenscanner? In welk hokje pas jij? En wil je eigenlijk wel getypeerd worden?
 • NEMO City Lab Publieksonderzoek
  Geef je mening en ga in gesprek over de slimme stad. Onze wereld wordt steeds meer gestuurd door digitale technologieën en grote datastromen. Vaak weten we weinig van deze ontwikkeling, hoewel dit bijvoorbeeld invloed heeft op onze privacy. Wanneer geef jij je persoonlijke gegevens af? En weet je dan waarvoor deze gegevens worden gebruikt? En wat vind je daar eigenlijk van?
 • Smart City Scenario’s
  Illustreer jouw slimme stad verhaal. Boeven vangen voor ze toeslaan. Je kind krijgt aangepaste lunch op het kinderdagverblijf. De parkeergarage herkent jouw auto. Mooi toch? Of zien we dingen over het hoofd? Hoe zit het met je privacy? En heb je eigenlijk wel controle over de technologie? Weet jij hoe het anders of misschien wel beter moet? Onze experts en illustratoren helpen je gedachten op weg en illustreren jouw toekomstvisie.
 • Silent Disco Minicolleges
  Laat je verrassen door onze experts. De slimme stad gaat ons leven ingrijpend veranderen. Daar heb jij vast een mening over. Laat je eerst even bijpraten door onze experts. Krijg je ineens een nieuwe mening? Laat het ons dan weten. Na afloop kan je met de expert nog even doorpraten.

SPREKERS

 • Amir Sabirovic
  Artificial Intelligence, not so intelligent
  Amir is COO bij TM7 en eigenaar Exgen, werkt aan Artificial Intelligence met concrete toepassingen in Natural Language Processing. Hij streeft ernaar gehypte kreten als ‘Artificial Intelligence’, ‘NLP’ en ‘Blockchain’ te ontkrachten en terug te brengen naar de dagelijks realiteit waarin organisaties zich bevinden.
  >  Zaterdag 15.00 uur & Zondag 14.15 uur
 • Damion Bunders 
  Een kunstmatig intelligente stad is niets zonder haar natuurlijke intelligentie
  Damion is promovendus bij de onderzoeksgroep Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Vanuit het Sustainable Cooperation programma (SCOOP) doet hij onderzoek naar de levensvatbaarheid van online platform coöperaties.
  >  Zaterdag 13.30 uur & Zondag 15.00 uur
 • Thijs Turel 
  Artificiële intelligentie in de stad; onvermijdelijk als de stoommachine
  Thijs is programmamanager Urban data & Intelligence bij het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions. Hij spant zich in voor het inzetten van AI voor een breder palet aan publieke belangen. En wel op zo’n manier dat dit in lijn is met onze democratische waarden en processen.
  > Zaterdag 14.15 uur
 • Emiel Rijshouwer
  Technologie en Privacy in de Openbare Ruimte
  Emiel is industrieel ontwerper en stadssocioloog. Hij werkt als onderzoeker voor de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam aan een project over bewustwording over data in de openbare ruimte. Hij promoveert binnenkort op een proefschrift over de evolutie van Wikipedia en de Wikimedia Foundation.
  > Zondag 13.30 & 15.45 uur
 • Maurice Fransen
  Artificial Intelligence, algoritme kom uit je black box
  Maurice leidt bij Deloitte Consulting het Analytics team. Moet een burger snappen hoe en waarom een slimme oplossing in de stad keuzes maakt? Hij inspireert met slimme AI oplossingen in de stad en zal de spanning tussen het gevoel van gemak en ongelijkheid blootleggen.
  > Zaterdag 15.45 uur