International
science
film festival
Nijmegen

Vierde editie 07 t/m 11
nov 2018
Nijmegen

20170907-IMG_9461

Interview met filmprogrammeurs Meike en Lisa

De derde editie van InScience nadert snel en dat betekent dat alle teams op volle kracht aan het werk zijn. De hoeken staan vol met dozen promotiemateriaal, de muren zijn gekleurd met post-its, en het is soms zoeken naar een vrije bureaustoel of werkplek. Het betekent ook een hoop nieuwe gezichten die de verschillende teams versterken. Helaas moet er ook afscheid genomen worden van een van de drijvende krachten achter het filmfestival: Meike van Zandvoort. Meike is al sinds de eerste editie filmprogrammeur, maar geeft nu het stokje over aan Lisa ter Berg, voormalig co-directeur van Go Short, International Short Film Festival Nijmegen. Hoog tijd om het met beiden eens te hebben over films en het programmeren van een filmfestival.

Terug en vooruit

Laten we beginnen met een terugblik. Meike, wat is voor jou het hoogtepunt van afgelopen edities?
M: ”Eentje maar? Hm, ik denk dan toch dat het gelukt is om The Stanford Prison Experiment binnen te halen. Dit was de openingsfilm van de eerste editie. Het hele proces had veel voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het gelukt. Daarbij was screenwriter Tim Talbott ook nog eens aanwezig als spreker, en dat maakte het helemaal geweldig.”

Lisa, Meike heeft jou in korte tijd overspoeld met informatie. Waar kijk je deze editie het meest naar uit?
L: ”De lezing van Max Cooper. Ik kan niet aanwezig zijn bij het concert, maar ik kijk erg uit naar zijn lezing. Dat één persoon wetenschap, muziek én film samen weet te brengen, dat is geniaal.”

De derde editie

Het thema van de derde editie is ‘No Facts, No Future’. Wat betekent dit thema voor jullie?
L: ”Voor mij betekent het de realisatie dat feiten tegenwoordig lang niet altijd de waarheid zijn. Dat is verontrustend en vervreemdend. Je kan naar alles om je heen kijken en je afvragen wat nog waar is. Als niets meer waar is of als je van een mening kan zeggen dat het waarheid is, dan creërt een afstand van de werkelijkheid, een vervreemding. Het komt vaker voor in geschiedenis, maar we zitten weer in een tijd van realisatie.”
M: ”Het is een goed gekozen thema, omdat het belangrijk is dat mensen altijd zelf moeten blijven denken. Het is heel belangrijk dat mensen de dingen die ze zien altijd blijven bevragen.”

In welke film komt het thema het best naar voren?
M: ”Bill Nye: Science Guy. Deze film sluit volledig aan op het thema.”
L: ”Pre-crime. Deze film gaat namelijk over voorspelde feiten voor de daadwerkelijke feiten.”

Wanneer is deze editie van het filmfestival geslaagd?
M: ”Als blijkt dat InScience weer gegroeid is. Niet alleen als het festival is gegroeid in bezoekersaantallen, maar ook als het gegroeid is in zichtbaarheid in de stad, de regio en het land.”
L: ”Als ik nog leef na 12 november.”

Favorieten en aanraders

Wat is de beste wetenschapsfilm uit het filmprogramma?
M: ”My Nude Bodies. Uhm, ik bedoel natuurlijk Minute Bodies: The Intimate World of F. Percy Smith. Deze film is een voorbeeld van een film die je volledig grijpt en meeneemt naar een andere wereld. De voorman van de band Tindersticks monteerde microscopisch archiefmateriaal uit de jaren ’20 en maakte er met de band nieuwe muziek voor. Dat heeft hij echt geweldig gedaan. Dat je de wetenschap uit die jaren kan zien op een filmfestival, dat is echt waanzinnig. Je kunt je echt laten onderdompelen in mooi op film gezette microscopisch beelden en muziek.”
L: ”The Farthest. Een film over de Voyagers en de wetenschappers die het mogelijk maakten. De passie spat van de wetenschappers af en je wordt volledig meegenomen in hun emoties. Het is heel gaaf hoe je een plan kan inzetten om iets de ruimte in te sturen en dat het maar door blijft gaan en verder blijft reizen. En nu, 40 jaar later, reizen de Voyagers nog steeds verder de ruimte in. Dat je daaraan mee hebt gewerkt en het hebt meegemaakt, dat is echt onvoorstelbaar en geniaal.”

En als we het filmprogramma van dit jaar even loslaten, welke wetenschapsfilm zou je dan aanraden?
M: ”Onlangs is The Happy Film in de bios  verschenen, een film die we vorig jaar hebben vertoond. Het is een hele leuke en vrolijke film over een designer die op zoek gaat naar geluk. Hij pakt dit op een ‘wetenschappelijke’ manier aan met drie methodes: meditatie, therapie en medicatie. Deze film is een absolute aanrader waar je heel vrolijk van wordt.”
L: ”Die is nog in de maak. De film Mind My Mind is van de Nijmeegse filmmaker Floor Adams. Het is een animatie met een typisch boy-meets-girl verhaal. De hoofdpersoon is een fictief persoon en heeft autisme. De manier waarop hij dingen waarneemt en verwerkt wordt heel mooi gevisualiseerd door een mannetje in zijn hoofd, de informatieverwerker Hans. De film klopt helemaal met hoe het in de werkelijkheid ook gaat, maar ook goed gegrond in wetenschap. Het is zeker een aanrader, zodra het af is. Op site kun je informatie vinden en de ontwikkelingen volgen.”