International
science
film festival
Nijmegen

Vierde editie 07 t/m 11
nov 2018
Nijmegen

LUX_Max_Cooper_Almicheal_Fraay_HighRes-29

Big Ideas

Opzienbarende wetenschap begint met een idee. Grote ideeën die een beter begrip van de wereld mogelijk maken. Elke festivaldag is er een Big Idea waar vooraanstaande denkers de bezoekers meenemen naar de toekomst. Pim Haselager (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) over robots en de praktische en ethische problemen, Max Welling (Universiteit van Amsterdam) over de kracht van zelflerende systemen in combinatie met dataverwerking en schrijver-filosoof Philipp Blom, die in zijn laatste boek ‘Wat Op Het Spel Staat’ de mogelijke gevolgen schetst van klimaatverandering en digitalisering voor onze democratische samenleving.

De kaartverkoop start op donderdag 18 oktober. Maak hieronder vast kennis met de drie Big Ideas van InScience 2018:

Pim Haselager

Dr. Pim Haselager is universitair hoofddocent en hoofdonderzoeker (Theoretische cognitieve wetenschappen) bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haselager is vooral geïnteresseerd in de integratie van empirisch werk (psychologische experimenten, brain imaging, computationeel modelleren en robotica) met filosofische vraagstukken met betrekking tot kennis en intelligent gedrag. Haselager is gefascineerd door de mogelijkheden van het ontwikkelen van intelligente, sociaal interactieve robots en is daarnaast geïnteresseerd in de consequenties van neurotechnologie met betrekking tot persoonlijke identiteit en verantwoording.

De Big Idea van Pim Haselager vindt plaats op:
Donderdag 8 november
19:30 uur

Philipp Blom

Een analyse over de grootste veranderingen van onze tijd: de Duitse historicus Philipp Blom luidt met zijn nieuwe boek ‘Wat Op Het Spel staat’ de noodklok. Door de gevolgen van klimaatverandering en digitalisering staat onze manier van leven misschien wel op het spel. Of is er nog hoop? Hoe verandert onze samenleving als werkverhoudingen rigoureus veranderen door digitalisering? Blom, gerenommeerd auteur van spraakmakende boeken als ‘Alleen De Wolken’ en ‘Het Verdorven Genootschap’, bespreekt deze vragen tijdens zijn Big Idea.

De Big Idea van Philipp Blom vindt plaats op:
Vrijdag 9 november
19:30 uur

Max Welling

De ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie gaan razendsnel. Deze ontwikkelingen roepen talloze vragen op over de invloed van KI op onze maatschappij en ons dagelijks leven. Gaat KI de rol van de mens vervangen in het werkveld? Kunnen we profiteren van KI en tegelijkertijd onze privacy behouden? Worden onze beslissingen door algoritmes gemaakt en wat zegt dit dan over onze vrije wil? Hoe makkelijk kunnen wij beïnvloed worden door algoritmes? Max Welling zal de huidige staat, de voordelen en de gevaren rondom kunstmatige intelligentie bespreken.

De Big Idea van Max Welling vindt plaats op:
Zaterdag 10 november
19:30 uur