International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

LUX_Max_Cooper_Almicheal_Fraay_HighRes-29

Big Ideas

Opzienbarende wetenschap begint met een idee. Grote ideeën die een beter begrip van de wereld mogelijk maken. Elke festivaldag is er een Big Idea waar vooraanstaande denkers de bezoekers meenemen naar de toekomst. Pim Haselager (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) over robots en de praktische en ethische problemen, Max Welling (Universiteit van Amsterdam) over de kracht van zelflerende systemen in combinatie met dataverwerking en schrijver-filosoof Philipp Blom, die in zijn laatste boek ‘Wat Op Het Spel Staat’ de mogelijke gevolgen schetst van klimaatverandering en digitalisering voor onze democratische samenleving.

De kaartverkoop start op donderdag 18 oktober. Maak hieronder vast kennis met de drie Big Ideas van InScience 2018:

Pim Haselager

Hij of is het een zij? Een het? De robot klopt al aan onze voordeur. Maar eenmaal in huis kan een robot gevolgen hebben die de ontwerpers of kopers niet beoogden. De omgang tussen mensen onderling bijvoorbeeld. Hoe zal die veranderen? Zullen (klein)kinderen nog wel bij oma op bezoek gaan als die een gezelschapsrobot heeft? Wat moet oma denken als ze zo’n gezelschapsrobot cadeau krijgt? Kan een robot-vriendje een kind sociaal versterken of juist isoleren? Zullen we ons net zo sterk gaan hechten aan robots als aan huisdieren of mensen? En wat zijn de consequenties als mensen robots gaan gebruiken op manieren die niets meer met de bedoelingen van de oorspronkelijke ontwerpers te maken hebben? In zijn lezing gaat Pim Haselager in op de onverwachte gevolgen van ‘creatief robot-gebruik’.

De Big Idea van Pim Haselager vindt plaats op:
Donderdag 8 november, 19:30 uur

Koop hier tickets.

Philipp Blom

Het Westerse model voor economie en democratie lijkt zich in een crisis te bevinden. De naoorlogse zekerheid, instituten en bondgenootschappen vertonen barsten of lijken te verdwijnen. Louter een anomalie of een bewijs van fundamentele verandering? Klimaatverandering en digitalisering ontwrichten samenlevingen, doen politieke structuren op hun grondvesten schudden en verwoesten ecosystemen over de hele wereld. Vanuit zo’n perspectief lijkt de huidige democratische crisis slechts een symptoom van een grotere transformatie die onze liberale idealen, mensenrechten en democratische participatie zal bedreigen.

De Big Idea van Philipp Blom vindt plaats op:
Vrijdag 9 november, 19:30 uur

Koop hier tickets.

Max Welling

Kunstmatige intelligentie wordt beschreven als een ontwikkeling met een even grote impact als die van elektriciteit en het internet. Hoe zal deze impact onze samenleving en dagelijks leven gaan beïnvloeden? Max Welling geeft ons een update over hoe het er nu voor staat en belicht de kansen en bedreigingen. Zal kunstmatige intelligentie ons vervangen op de arbeidsmarkt? Worden al onze beslissingen genomen door algoritmes? Wat betekent dat voor onze vrije wil? Zal de grens tussen echte en virtuele werelden vervagen wanneer augmented reality onderdeel wordt van onze dagelijkse werkelijkheid? Na de lezing zul je geen antwoorden hebben op al deze vragen, maar kun je hopelijk wel een goed gefundeerde mening vormen.

De Big Idea van Max Welling vindt plaats op:
Zaterdag 10 november, 19:30 uur

Koop hier tickets.