International
science
film festival
Nijmegen

Vierde editie 07 t/m 11
nov 2018
Nijmegen

InScience_wo_avond_opening_38_(c)HenkBeenen

InScience is het internationale festival voor de wetenschapsfilm dat plaatsvindt in en rondom LUX Nijmegen. De vierde editie vindt plaats van 7 tot en met 11 november 2018. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers die hun nieuwste inzichten delen, interactieve programma’s waarbij bezoekers zelf kunnen partciperen in wetenschappelijk onderzoek en een uitgebreid educatieprogramma. Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival.

Het diverse filmprogramma, de aanwezigheid van een omvangrijk festivalpubliek en meer dan 200 nationale en internationale wetenschappers en filmprofessionals, regisseurs en filmproducenten veranderen Nijmegen tijdens InScience International Science Film Festival Nijmegen in een ontmoetingsplaats voor wetenschap en film.

thema kunstmatige intelligentie

De vierde editie van InScience staat in het teken van Kunstmatige Intelligentie en de consequenties daarvan voor de samenleving. Veel wetenschappers beschouwen het als de belangrijkste discussie van deze tijd: de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie (KI). Maar hoewel ze het daarover eens zijn, liggen de standpunten ver uiteen. Niet alleen verschillen ze wetenschappelijk over wat in de toekomst allemaal mogelijk zal zijn, maar ook verschillen ze in de waardering ervan: van grote ongerustheid tot laaiend optimisme. Over de ontwikkelingen op de langere termijn wordt die verdeeldheid alleen maar groter. Vooral over het perspectief van een Algemene Kunstmatige Intelligentie (AKI): een intelligentie die de menselijke intelligent evenaart of zelfs overstijgt. InScience toont de discussie rond de toepassingen en ontwikkelingen en zoomt in op de kansen, de gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel  ontwikkelende technologie.

big ideas

Aankomende festivaleditie vinden er drie Big Ideas lezingen plaats. Elke festivaldag is er een Big Idea waar vooraanstaande denkers de bezoekers meenemen naar de toekomst. Pim Haselager (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) over robots en de praktische en ethische problemen, Max Welling (Universiteit van Amsterdam) over de kracht van zelflerende systemen in combinatie met dataverwerking en schrijver-filosoof Philipp Blom, die in zijn laatste boek Wat Op Het Spel Staat de mogelijke gevolgen schetst van klimaatverandering en digitalisering voor onze democratische samenleving.

competitieprogramma en meer

Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival, die elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon hebben. De artistieke wetenschapsfilm staat centraal: filmische kwaliteit, beeldtaal en auteursvisie zijn kernwoorden. Wetenschappelijke relevantie is voorwaarde, een breed publiek bereik is doelstelling. De verbeelding van wetenschap staat centraal.

Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten: expertmeetings onder de noemer InVision, lezingen, debatten en interactieve programma’s. De programmering reflecteert op de impact van wetenschap op de samenleving; in de Do-It-Yourself labs verplaatsen bezoekers zich in de rol van onderzoeker, via virtual reality en serious gaming opent InScience nieuwe perspectieven en middels een uitgebreid educatieprogramma makenleerlingen vanaf de hoogste klassen van de basisschool kennis met de verbeelding van wetenschap, in het onderscheid tussen feit en mening.

Juniorprogramma

Op de woensdagmiddag van het festival vieren we de start van InScience. In samenwerking met Het Klokhuis wordt de Klokhuis wetenschapsprijs uitgereikt. Dit is een jaarlijkse prijs voor het beste wetenschappelijke onderzoek relevant voor kinderen en verkozen door kinderen. Zondag is dé Junior Wetenschapsdag van InScience. Maak kennis met nieuwe en onbekende onderzoeken, test je kennis tijdens de quiz, laat je betoveren door mooie films en ervaar hoe het is om onderzoeker te zijn.

awards

InScience kent twee competities: de Audience Award en de Student Award. Elke competitie kent een eigen kader, maar steeds staan de drie criteria – filmische kwaliteit, wetenschappelijke relevantie, breed publiek – centraal. InScience selecteert voor elk van de competities een beperkt aantal films. Daarmee bekent InScience kleur, geeft het festival richting.

In de aanloop naar en tijdens het festival vind je meer informatie over het programma op deze website.

Meer weten over InScience?
Praktische Info
Jury & Awards
Sfeer